Leren loslaten met Restorative Yoga

Bijgewerkt: 12 mei 2019


Leren loslaten is iets wat we constant oefenen tijdens Restorative Yoga. Het is ook een van de meest waardevolle lessen die Restorative Yoga mij heeft geleerd en constant blijft leren.


Tijdens Restorative Yoga draait het volledig om de houdingen zo specifiek mogelijk op jouw lichaam aan te passen. Door het gebruik van verschillende “props” (dit zijn vaak dekentjes, kussens en bolsters) passen we de houding samen aan zodat je lichaam zichzelf volledig kan overgeven aan de houding. Elk lichaam is namelijk weer uniek en geen enkele houding is daarom voor iedereen exact hetzelfde.


Dit is ook waarom Restorative Yoga zo toegankelijk is voor iedereen. Je hebt geen ervaring nodig en zelfs als je verschillende fysieke beperkingen hebt is er altijd een variant van de houding die bij jouw lichaam past.


Het gaat er juist om, om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Elke keer weer leer je, je lichaam zo ook weer beter kennen en voel je zelf aan wat voor jou het beste aanvoelt op dat moment. Op deze manier krijg je de kans om jezelf volledig naar binnen te keren, zonder dat je afgeleid wordt door fysieke afleidingen.


In de houding zelf blijven we vaak 10 tot soms wel 20 minuten, afhankelijk van de lengte van de les. Tijdens de houding oefenen we om laag voor laag, steeds een beetje meer spanning uit ons lichaam los te laten. Het gewicht van ons lichaam over te geven aan de “props” die ons lichaam draagt. Onszelf toestaan om volledig gedragen en gesteund te worden. Terwijl we onszelf ontdoen van fysieke spanningen, ruimen we hiermee tegelijkertijd ons hoofd op. We laten alles los wat in de weg staat voor onze volledige ontspanning.


De kunst van het loslaten is waar het hier allemaal om draait. Tijdens mijn eerste ervaringen met Restorative Yoga vond ik dit zo ongeveer het engste wat er maar was. Dit was een tijd in mijn leven waarin alles voor mij om controle draaide. Mijn hele leven tot op dat moment voelde voor mij als een opeenstapeling van gebeurtenissen waar ik geen controle over had gehad. Controle houden in en over elk kleinste detail van mijn leven, controle over mijzelf, controle over mijn omgeving, voelde als de enige manier om het gevoel van veiligheid en zekerheid terug te krijgen.


Tijdens die eerste paar Restorative Yoga lessen gebeurde er dan ook van alles in mij. Voor het eerst moest ik juist de controle loslaten. Vertrouwen op mijn lichaam. Mezelf overgeven aan het moment en toestaan wat er dan vanzelf naar boven komt. Alles wat ik zo lang, zo krampachtig vast had gehouden, begon langzaam los te weken. Langzaam maar zeker begonnen al die lagen spanning die zich met de jaren hadden opgebouwd in mijn lichaam zichzelf te tonen.


Dat is het ook met de spanningen in ons lichaam, vaak zijn we ons niet eens bewust van alle verschillende lagen spanning die we met ons meedragen dag in dag uit. Tot het moment dat je, jezelf hier bewust van ontdoet. Dit is ook iets wat ik vaak te horen krijgen van de mensen die mijn Restorative yoga lessen volgen in Arnhem en Velp.


Langzaam leerde ik mijn lichaam steeds beter kennen en accepteren. Leerde ik steeds een klein beetje meer van die spanning los te laten en daarmee de controle.


Inmiddels heb ik ervaren dat juist wanneer het me lukt die controle los te laten en te vertrouwen. Te vertrouwen in mezelf en te vertrouwen in het leven. Het leven veel meer gaat stromen. Ik de juiste dingen in mijn leven aantrek. Door niet meer alles vast te blijven houden, blijft alleen dat bij mij wat echt van mij is en bij mij hoort. Juist door het leren loslaten, kreeg ik mijn leven weer terug. Dat gevoel van veiligheid waar ik altijd naar opzoek was. Niet door alles onder controle te houden, maar juist door te leren vertrouwen.


Door onszelf bewust te maken van al die lagen spanning die we gedurende de dag, soms bewust, maar vaak ook onbewust met ons meedragen, kunnen we onszelf hiervan losmaken. Wanneer we dit doen kunnen we veel beter contact maken met het intuïtieve en creatieve deel van onszelf en dat wat er in ons hart afspeelt.


Dit is waarom ik zo veel liefde heb voor de rust die het beoefenen van Restorative Yoga je brengt. Wanneer we vanuit die rust leven, keuzes maken, interacties met anderen hebben wordt het leven echt zo veel rijker en tegelijkertijd ook zoveel simpeler. Je gaat namelijk veel meer vanuit je hart leven in plaats van constant in je hoofd te blijven zitten.

#restorativeyoga #restorativeyogaarnhem #yogaarnhem #restorativeyoganederland #lerenloslaten #diepeontspanning

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven